Sırasız Benzersiz Liste Oluşturma, tekrar eden değerlerin iki ayrı şekilde tekrar etmeden listelenmesini öğretmektedir.
Bazen, formüller ile tekrar eden nitelikte verilerin sadece bir kez yazdırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır Böyle bir durumda, işin üstesinden gelmek için yöntemlerin neler olduğunu ele alacağız. Öncelikle, Excel 365 kullanıcısı iseniz bu işlem için çok basit bir seçeneğiniz bulunmaktadır. Lakin, Excel 365 kullanmıyorsanız işler biraz karmaşık hale gelecektir. Dosyamızda, hem geleneksel hem de dinamik Excel ile çalışan yöntemler hazırlanmıştır. Formülleri incelemek için dosyamızı indirmeniz gerekmektedir. Lakin, yazacağımız bazı ipuçları ile kendinizin de hazırlayabileceğinizi düşünmekteyiz.
Birinci Yöntem
İlk olarak, Geleneksel Excel yöntemini ele alaım. Bu yöntemde kullanılan formülde, EĞERHATA, İNDİS, KAÇINCI ve EĞERSAY fonksiyonları kullanılmıştır. Buradaki yapının temel taşını, İNDİS işlevi oluşturmaktadır. İNDİS’in, “dizi” öğesinde, tekrar eden verilerin olduğu alan seçilmelidir. Bu seçim, aşağıdaki gibi bir dizi oluşturmaktadır.
Dizi’de görüleceği üzere, tekrar eden il isimleri dizi öğesi olarak alınmaktadır. İNDİS’in “satır_sayısı” öğesi için ise, ayrılmaz ikilisi olan KAÇINCI işlevinden faydalanılmaktadır. KAÇINCI’nın “aranan_değer” öğesi için yazılacak değer, 0 olacaktır. “aranan_dizi” öğesinde ise, EĞERSAY işlevinden faydalanılmaktadır. EĞERSAY’ın “aralık” öğesi için başlık satırından başlayacak şekilde genişleyen referans değeri verilmektedir. İlk hücrede bu değer “Sonuç 1” olacaktır. Hemen sonraki hücrede ise, {“Sonuç 1″\”Ankara”} şeklinde bir dizi oluşacaktır. “ölçüt” öğesinde ise, yine tekrar eden verilerin olduğu alan yazılacaktır. EĞERSAY ile oluşan dizi aşağıdaki gibi olacaktır:
Böylece, “aranan_değer” 0 olduğu için sonuç değeri de 1 olarak dönecektir. Verilerin ilk sırasında yer alan “Ankara” ili listelenecektir. Hemen akabinde, formülün bir alt satıra kopyalanması ile KAÇINCI 2 sonucunu döndürecektir. Böylece, İNDİS’in başvurduğu dizinin 2. sırasında yeralan “Diyarbakır” ili listelenecektir. Bu işlem, formül tablosunun 5. satırına kadar devam etmektedir. Lakin, burada karşılaşılan noktada, “Diyarbakır” iline rastlanmaktadır. Ancak, bu il daha önce yazılı olduğundan, KAÇINCI’nın sonucu 5 yerine 6 değeri olmaktadır. Yani, İNDİS’in başvurduğu dizinin 6. sırasındaki şehir listelenecektir. Sonuç ise, “Bursa” olacaktır.
Dosyayı indirip, anlattığımız işlemleri adımlayarak gerçekleşen adımları kolayca inceleyebilirsiniz. Formülü, aşağı doğru istenilen kadar çoğaltmanız gerekmektedir. Çünkü, veriler fazlalaştıkça, yeni değerler gelebilir. Böylece, benzersiz listenin artması sağlanmaktadır. Formül sonuç üretemiyorsa, #YOK hatası verecektir. Bunun üstesinden gelmek için, EĞERHATA işlevinin kullanılması yeterli olacaktır.
İkinci Yöntem
Bu yöntem, Excel 2021 üzeri ve Excel 365 kullanıcılarına yöneliktir. Eğer, bu versiyonlardan birine sahipseniz, işiniz çok kolay hale gelmektedir. Yani, tek yapmanız gereken BENZERSİZ işlevini kullanmaktır. Bunun için, fonksiyonun “dizi” öğesine, listelenmesini istediğiniz alanın seçilmesi yeterlidir. Böylece, seçilen veri aralığındaki değerlerin tekrar etmeden listelenmesi sağlanmaktadır. Başka herhangi bir fonksiyona ihtiyaç duyulmayacaktır.
Sırasız Benzersiz Liste Oluşturma Sonuç
Anlatımlarımızı adım adım incelerseniz, artık kolayca tekrar eden verilerin sadece bir kez yazılmasını sağlayabilirsiniz. Yani, formülü hazır kullanmaktan ziyade, nasıl çalıştığına odaklanmalısınız. Böylece, sonraki aşamalarda işleriniz daha kolay hale gelecektir. Ama buna gerek duymazsanız, alttaki linkten hazır dosyamıza ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Alfabetik Sıralı Benzersiz Liste oluşturma içerimizide incelemeyi unutmayın.
İçeriğimizden yararlanmanız temennisiyle.
[button color=”black” size=”medium” link=”https://www.exceldepo.com/dosyalar/sirasiz-benzersiz-liste-olusturma.12411/” icon=”fa-download” target=”true” nofollow=”false” sponsored=”true”]Excel İndir[/button]