İki Tarih Arasında Takvim Oluşturma içeriğinde, başlangıç ve bitiş tarihlerine göre takvim listesi hazırlanmaktadır.
İki Tarih Arası Hesaplama
Excel’de iki tarih arası hesaplama işlemleri için, tüm detayları anlatmıştık.Makalemizde kullandığımız örnek dosyamızı burada ücretsiz indirmenizi sağlamıştık. Şimdiki dosyamızda ise, benzer şekilde iki tarih arasında olan takvim oluşturma işlemlerini ele almaktayız. Dosyanın oluşması için ilk olarak başlangıç ve bitiş tarihleri belirlenmiştir. Ayrıca, haftanın ilk gününün baz alınabilmesi için, bir hücrede haftanın günlerinin yazılması sağlanmıştır. Bu listeye gelen haftanın günleri, Excel’in Açılan Liste özelliği ile oluşturulmaktadır. Açılan listeler, verilerin hatalı olarak girilmesini önleyen muazzam bir Excel uygulamasıdır. Bu tanımlamalardan sonra, artık formülümüzün oluşturulması aşamasına geçelim.
Formülümüz, üç ayrı parçadan oluşmaktadır. İlk aşamada YADA, EYOKSA, KAÇINCI, SIRALI, EĞER, MİN, METNEÇEVİR ve MAK fonksiyonları kullanılmıştır. Formülümüz, I2 hücresinde yazılıdır. Böylece formülümüz, iki tarih arasında değerleri alarak takvim başlığının yazdırılmasını sağlamaktadır. Ondan sonra ikinci formül ise, N2 hücresinde oluşturulmuştur. EĞER fonksiyonu ile basit bir şarttan oluşan formül, haftanın başlangıç günü olarak seçilen günün ismini vermektedir. Ondan sonra son aşama ise, seçilen tarihlere göre takvimin oluşturulması olmaktadır. Bu aşamadaki formülümüz, MİN, MAK, KAÇINCI, HAFTANINGÜNÜ, HAFTASAY, YIL, İNDİS, METNEÇEVİR, SIRALI, DÜŞEYYIĞ, GENİŞLET, YATAYYIĞ ve EĞER fonksiyonlarında oluşmaktadır. I4 hücresine yazılan formül, aşağı ve sağa doğru genişleyen bir veri aralığı oluşturmaktadır. Ancak formülde kullanılan fonksiyonlar, yalnızca Excel 365 versiyonuna sahip kullanıcılara hitap etmektedir. Formül, başlıkları, başlıklar ile takvimin arasındaki satır boşluğunu ve verileri tek seferde oluşturmaktadır. Böylece sadece Excel 365 versiyonlarına özel olan bu yapı, bir hücreye yazılması ile istenilen sonucun alınmasını sağlamaktadır.
İki Tarih Arasında Takvim Oluşturma Sonuç
Son olarak, formülümüz ile takvim oluşturma işleminin ardından, renklendirme aşamasına geçilmiştir. Burada, dinamik olarak renklendirme yapan Koşullu Biçimlendirme özelliğinden faydalanılmıştır. Renklendirme, 4 ayrı şekilde yapılmıştır. Haftalar ve günlerin hem başlık alanları, hem de takvim alanlarına uygulanmaktadır. Bunlar için hem formül hem de yerleşik koşullu biçimlendirme özellikleri kullanılmıştır. Böylece eğer iki tarih birden fazla aya denk geliyorsa, o dönemlerin farklı renkte gösterilmesi sağlanmaktadır.
Böylece, sadece iki tarih değerinden bir takvim listesinin nasıl oluşturulduğunu anlatmaya çalıştık. Dosyamızda göreceğiniz formülleri, ihtiyacınız olması halinde kolayca kendi çalışmalarınıza uyarlayabilirsiniz. Dosyamızdan faydalanmanız temennisiyle.
GIPHY App Key not set. Please check settings