İki Tarih Arası Hesaplama

İki Tarih Arası Hesaplama makalemizde, Excel’de oldukça ihtiyaç duyulan bu konudaki tüm detaylara yer verilmektedir.

Excel Tarih Hesaplamaları

Makalemizde, Excel ile iki ayrı tarihte yer alan hesaplamalara dair detaylar aktarılacaktır. Böylece iki tarih ve hesaplama işlemlerin nasıl yapıldığını öğrenmiş olacaksınız. O zaman her bir hesaplama için detayları aktarmaya başlayalım.

İki Tarih Arasındaki Saniye Hesaplaması

Saniye Süresini Bulma

Üst resimde görünen tarih değerleri, B3 ve C3 hücrelerinde yazılmıştır. Bu hücrelerdeki değerlerden yola çıkarak, iki tarih arasındaki saniye süresini bulmayı sağlayan formül aşağıdaki gibi olmalıdır:

=(C3-B3)*86400

Ama farkı 86400 ile çarpmak istemezseniz, *86400 kısmını kaldırın. Daha sonra seçili hücrede sağ tıklayarak, Hücre Biçimlendirme penceresinin Sayı sekmesindeki İsteğe Uyarlanmış kısmına [n] yazın. Böylece formülün sonucu 345600 değerini verecektir. Her iki sonuçta saniye cinsinden değeri ifade etmektedir.

İki Tarih Arasındaki Dakika Hesaplaması

Dakika Süresini Bulma

Üst resimde görünen tarih değerleri, B3 ve C3 hücrelerinde yazılmıştır. Bu hücrelerdeki değerlerden yola çıkarak, iki tarih arasındaki dakika süresini bulmayı sağlayan formül aşağıdaki gibi olmalıdır:

=(C3-B3)*(86400/60)

ya da

=(C3-B3)*1440

Eğer farkı (86400/60) ya da 1440 ile çarpmak istemezseniz, *(8640060) ya da *1440 kısmını kaldırın. Daha sonra seçili hücrede sağ tıkyarak, Hücre Biçimlendirme penceresinin Sayı sekmesindeki İsteğe Uyarlanmış kısmına [s] yazın. Böylece formülün sonucu 5760 değerini vermiştir. Her iki sonuçta dakika cinsinden değeri ifade etmektedir.

İki Tarih Arasındaki Saat Hesaplaması

Saat Süresini Bulma

Üst resimde görünen tarih değerleri, B3 ve C3 hücrelerinde yazılmıştır. Bu hücrelerdeki değerlerden yola çıkarak, iki tarih arasındaki saat süresini bulmayı sağlayan formül aşağıdaki gibi olmalıdır:

=(C3-B3)*60

Eğer farkı 60 ile çarpmak istemezseniz, *60 kısmını kaldırabilirsiniz. Daha sonra seçili hücrede sağ tıkyarak, Hücre Biçimlendirme penceresinin Sayı sekmesindeki İsteğe Uyarlanmış kısmına [s] yazın. Böylece formülümüzün sonucu 96 olarak yazılmaktadır. Her iki sonuçta saat cinsinden değeri ifade eder.

İki Tarih Arasındaki Gün Hesaplaması

İki Tarih Arası Gün Süresini Bulma

Üst resimde görünen tarih değerleri, B3 ve C3 hücrelerinde bulunmaktadır. İki tarih arasındaki gün süresini bulmayı sağlayan formül aşağıdaki gibi olmaktadır:

=(C3-B3)

Formülümüzün sonucu 4 olarak gelmiştir ve gün cinsinden değerdir.

İki Tarih Arasındaki Hafta Hesaplaması

İki Tarih Arası Hafta Süresini Bulma

Resmimizde, yine B3 ve C3 hücrelerindeki yazılı tarih değerlerimiz bulunmaktadır. Hafta sayısının bulunması ihtiyacı olduğunda, tarih aralığı genişletilmiştir. Böylece tarihlerin üstteki tarihlerden farklı olduğunu söyleyelim. Hafta sayısının bulunması için kullacağımız formül aşağıdaki gibi olmaktadır.

=HAFTASAY(C3-B3;1)

Üstteki formülde artık bir fonksiyon kullanılması daha doğru olmaktadır. HAFTASAY fonksiyonunun, iki tane öğesi bulunmaktadır. Bunlar, seri_num ve [dönüş_türü] şeklindedir. seri_num öğesinin kullanımı zorunludur. Formülde bu alan büyük tarihten küçük tarihinin çıkarılması yazılmıştır. [dönüş_türü] öğesi ise opsiyoneldir. Bu alana geldiğinizde, aşağıdaki gibi öğenin listeleri görülmektedir:

Dönüş Türü Öğesi Listesi

Buradan seçeceğiniz gün isimlerine göre, hafta tatili olarak gün dikkate alınarak sayma işlemi yapılacaktır. Biz 1 seçtiğimiz için, başlangıç ve bitiş tarihleri Pazar günü baz alınarak sayılmıştır.

Hafta Sayısı Takvimi

Üstteki resimde de göreceğiniz üzere, verdiğimi tarih aralığındaki Pazar günlerini dikkate aldığımızda, bulunan haftanın sayısının 4 olduğu görülmektedir.

Eğer opsiyonel olan [dönüş_türü] öğesini boş bıraksaydık, varsayılan olarak yine Pazar gününü alacağı için sonuç değişmeyecektir.

Not: Excel fonksiyonlarının öğelerinin başında [ sonunda ] işaretleri varsa, bu öğenin doldurulmasına gerek yoktur.

İki Tarih Arası Ay Hesaplaması

İki Tarih Arası Ay Hesaplanması

B3 ve C3 hücrelerinde tarih değerlerimizin aralığı daha genişletilmiştir. Tarihlerin yazılmasında özellikle ilk tarihin gününün son tarin gününden büyük olması tercih edilmiştir. Böylece ay sayısına ulaşmamız daha kolaylaşacaktır. Sonuca ulaşmamızı sağlayan formülümüz ise aşağıdaki gibi olmaktadır:

=(YIL(C3)-YIL(B3))*12+EĞER(GÜN(C3)‹;GÜN(B3);AY(C3)-AY(B3)-1;AY(C3)-AY(B3))

Formülde ilk olarak bitiş tarihine ait yıl, başlangıç tarihine ait yıldan çıkarılmış ve 12 (ay sayısı) ile çarpılmıştır. 12 ile çarpma amacı, yıl olarak çıkan sayının ay olarak değerine erişmesini sağlamaktır. Burada değerlerin yıl farkı 1 olduğundan, sonucumuz 12 sayısı olacaktır. Böylece yıl kontrolü yapılmaktadır.

Son olarak ise bitiş ve başlangıç tarihlerine ait ay bilgilerinin birbirinden çıkarılmasına ihtiyaç vardır. Kural olarak bitiş ayından başlangıç ayını çıkardığımızda, sonuç -7 olmaktadır. Lakin üstte bulduğumuz 12 değeri ile -7 toplanırsa, çıkan sonuç 5 olacaktır. Ama bu doğru sonuç olmayacağından bir eğer şartına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu yapma nedenimiz, bitiş tarihine ait günün, başlangıç tarihine ait günden küçük mü değil mi kontrolü içindir. Çünkü başlangıç tarihinin gün değeri olan 14, bitiş tarihinin gün değeri olan 7’den büyüktür. Yani henüz daha 14.02 olmadığından, 14.01 ile 07.02 arasındaki süre ay’dan sayılamamaktadır. Yaptığımız eğer kontrolü ile bu işlemin üstesinden gelmiş olunmaktadır. Artık her iki rakam toplandığında, sonucumuz 4 olmaktadır.

Bu zor algoritmanın dışında, iki tarih arasındaki ay sayısını bulmak için ETARİHLİ fonksiyonunu da kullanabiliriz. Çok daha kolay olan bu fonksiyon ile oluşturacağınız formülde bize aynı sonucu vermektedir. Formülümüz şu şekilde olacaktır:

=ETARİHLİ(B3;C3;”m”)

Formül içinde geçen “m” değeri, iki tarih arasındaki ay sayısının bulunmasını ifade etmektedir. Ama fonksiyonun kullanımı sadece bundan ibaret değildir. Daha fazla kullanım seçeneği için, ETARİHLİ örnekleri içeriği indirilebilir.

Aynı sonuca ulaşmanın bir başka yöntemi ise, YILORAN fonksiyonunu kullanmak olacaktır. Bu fonsksiyon ile alınan sonucun formülü şöyle olmaktadır:

=TAMSAYI(YILORAN(B3;C3)*12)

Daha fazla kullanım seçeneği için, YILORAN örnekleri içeriği indirilebilir.

İki Tarih Arası Yıl Hesaplaması

İki Tarih Arası Yıl Hesaplama

Makalemizde, adım adım en küçük zaman biriminden itibaren hesaplamaları işledik. Son olarak artık en büyük birim olan yıl hesaplamasının da üzerinde duralım. Ay hesaplamasında olduğu gibi EĞER fonksiyonunun birden fazla kullanılması ile iki tarih arası yıl hesaplaması yapılabilir. Lakin bu seçenek işleri oldukça karmaşık ve zor hale getirecektir. Bu nedenle çok daha basit olarak, aşadaki iki ayrı formül ile yıl farkını kolayca bulabiliriz.

=ETARİHLİ(B3;C3;”y”)

ya da

=TAMSAYI(YILORAN(B3;C3))

Üstteki her iki formülde sonuca ulaşmayı sağlayacaktır. Eğer yine de bir tık daha zorlu olan diğer türlü formüller ile olan seçeneği de görmek isterseniz, aşağıdaki iki ayrı formülü kullanabilirsiniz.

=EĞER(AY(B3)‹;AY(C3);YIL(C3)-YIL(B3);YIL(C3)-YIL(B3)-1)
=(AY(B3)‹;AY(C3))*-1+YIL(C3)-YIL(B3)

Sonuçlar ETARİHLİ ve YILORAN fonksiyonları ile oluşturduğumuz formüller ile aynı şekilde olacaktır.

İki Tarih Arası Hesaplama Sonuç

Son olarak, iki Tarih Arası Hesaplama, makalemizin en başında da belirttiğmiz gibi Excel’de oldukça ihtiyaç duyulan bir konudur. Farklı farklı kriterlere göre, dilimiz döndüğünce bu hesaplamaları anlattık. Makalemizi okuyarak, böylece ihtiyacınız olan hesaplamaları kendinizin kolayca yapabileceğinizi ümit etmekteyiz. Makalemizde kullandığımız formüllere ilişkin dosyayı, aşağıdaki linkten ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

İndir “12374” – 256 defa indirildi –

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Minimum ve Maksimum Teklifleri Bulma

    Yıl Bazlı Kasa Defteri Özetleme