in

Excel Satır Sabitleme

Excel Satır Sabitleme makalemizde, bir sayfanın satırlarının sabit olarak ekranda kalmanın nasıl yapıldığı öğretilmektedir.

Excel Satır Sabitleme

Satırların Sabitlenmesi

Excel sayfalarında aşağı doğru inildiğinde, varsayılan olarak satır numaları gizlenmektedir. Ancak bazı durumlarda, bir ya da birden fazla satır sabitleme ihtiyacı duyulmaktadır. Makalemiz, başlangıç düzeyindeki Excel kullanıcılarına yönelik olarak, bu işlemin nasıl yapılacağını öğretmek amacı taşımaktadır. Üstteki resme baktığımızda, 1. satırda arka planı sarı renk olan satırın başlık satırı olarak kullanılması amaçlanmaktadır. Ancak verilerimiz oldukça fazla sayıdır ve ekranı aşağı doğru çekmemiz bazen kaçınılmaz olmaktadır. Böyle bir durumda, karşılaşacağımız görüntü şöyle olacaktır:

Veri Tablosu

Gördüğünüz üzere, 1. satırda olan başlık verilerimiz artık görünmemektedir. Böyle bir durumda, Excel bize istediğimiz sabitleme imkanını sağlayacak özellikleri sunmaktadır. Bunun için yapılması gerekenler:

  • Şerit Menü -> Görünüm -> Bölmeleri Dondur simgesi tıklanmalıdır.
  • Sonra, aşağı doğru açılan listeden Üst Satırı Dondur seçeneği tıklanmalıdır.

Böylece Excel’de birinci sıradaki satırın sabitlendiği görülmektedir.

Excel Satır Sabitleme

Ancak, bir değilde birden fazla satırın sabitlenmesine ihtiyaç duyuluyorsa, bunun için aynı menüden farklı bir işlem yapılması yeterli olacaktır. Örneğin ilk üç sıradaki satırı sabitlemek istemekteyiz. Bunun için dördüncü sıradaki satırı seçip,

  • Şerit Menü -> Görünüm -> Bölmeleri Dondur simgesi tıklanmalıdır.
  • Sonra, aşağı doğru açılan listeden Bölmeleri Dondur seçeneği tıklanmalıdır.

Böylece ilk üç satırımız sabitlenmiş olmaktadır. Artık ekranı istediğiniz kadar aşağı doğru kaydırsanız bile, istediğiniz kadar satırınız sabitlenmiş olmaktadır. Bu da veri tablonuzdaki başlıkların neler olduğunu görmenizi sağlayarak, olası veri girişlerinizde hayatınızı kolaylaştırmaktadır.

Excel Satır Sabitleme Sonuç

Excel öğrenmek istiyorsanız, ilk olarak yapmanız gereken en önemli şey sorgulama yapmak olmalıdır. “Acaba bunu nasıl yapabilirim?”, “Şu işlem için ne yapmak gerekir?” tarzındaki soruları internetten aratarak, istenilen ihtiyaca dair bir sonuç mutlaka karşınıza çıkacaktır. Eğer aramalarınızda sonuç bulamazsanız, Excel Depo Forum alanını kullanarak dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz. Özetle; Excel yazılımcıları ihtiyacınızı düşünüp, mutlaka çözüm için bir özellik eklemiştir. Eğer daha özel çözümlere, size özel bir alanda sorarak ulaşmak istiyorsanız, Excel Depo Özel Destek alanını kullanabilirsiniz.

Makalemizdeki resimlerde kullanılan bilgiler, özel bir yöntemle oluşturulan gerçek olmayan kişilere aittir.

Başlangıç düzey Excel kullanıcılarına ithaf ettiğimiz makalemizden yararlanılması temennisiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir