Excel FİLTRE İşlevi, formüller ile verilerin kriter bazlı olarak listelemeyi sağlayan yeni nesil bir fonksiyondur.
İlk olarak, 365 versiyonu ile yayınlanan ve daha sonra 2021 versiyonuna dahil edilen bir fonksiyondur. FİLTRE işlevi, sağlanan ölçütlere göre bir veri aralığını “filtreler”. Sonuç, orijinal aralıktaki eşleşen değerler dizisidir. Basit bir dille, FİLTRE işlevi, bir veya daha fazla mantıksal test uygulayarak bir veri kümesinden eşleşen kayıtları çıkarmaktadır. Mantıksal testler, bağımsız değişkenine olanak sağlar ve birçok türde formül ölçütü içermektedir. Örneğin, FİLTRE belirli bir yıl veya aydaki verileri, belirli bir metni içeren verileri veya belirli bir eşiğin üzerindeki değerleri eşleştirmektedir.
FİLTRE sonuçları dinamiktir. Kaynak verideki değerler değiştiğinde veya kaynak veri dizisi yeniden boyutlandırıldığında, FİLTRE sonuçları otomatik olarak güncellenmektedir. FİLTRE’den alınan sonuçlar, çalışma sayfasına birden çok hücreye “dökülecektir”. Yani, veri aralığınızın kapsamı otomatik genişleyen nitelikteyse, formül sürekli olarak güncel verileri listeye eklemektedir.
İngilizce Adı
FILTER
Yayınlandığı Versiyon
Excel 365
Destekleyen Versiyonlar
Excel 365, Excel 2021
Fonksiyon Öğeleri
dizi: Filtrelenecek değerlerin listeleneceği veri aralığı veya dizi.
ekle: Kriter olarak sağlanan boolean dizisi.
[boşsa] – Opsiyonel: Filtrelenmiş herhangi bir sonuç yoksa, yazılacak değer.
Diziliş Yapısı – Türkçe Diziliş
Diziliş Yapısı – İngilizce Diziliş
Kullanım Örneği
Formülümüzü, üstteki resme göre örneklendirelim. Verilerimiz, B:D sütunlarında konunlandırılmaktadır. H2 hücresinde ise, kriter olan değer yazılıdır. Yani, “Kırmızı” grupta yer alan değerler D sütununda aranacak ve bulunanlar listelenecektir. Souç olarak, formülümüz şu şekilde yazılmıştır.
Böylece, F5 hücresine yazdığımız formül, “Kırmızı” grupta yer alan tüm verileri listelemiş olmaktadır.
Excel FİLTRE İşlevi – Basit Kullanım
Örneğin, A1:A10 veri aralığında yazılan ve 100’den büyük değerleri ayıklamak için aşağıdaki gibi bir formül kullanabilirsiniz.
Örneğin, A1:C5 veri aralığın bulunan tüm verilerin listelenmesi için, A1:A5 aralığındaki 100’den büyük olanları aşağıdaki formülle listeleyebilirsiniz.
Böylece, FİLTRE işlevinin “dizi” öğesinde tüm alanlar seçildi ama “ekle” öğesinde sadece A alanı kullanıldı. Yani, filtre için “dizi” birden fazla alanı kapsayabilmektedir. Yani, sadece bir alanı değil birden fazla alanı seçebilmekteyiz.
Eğer, FİLTRE formülü eşleşen sonuçlar bulamazsa “[boşsa]” alanını kontrol etmektedir. Ancak, “[boşsa]” öğesi için bir değer yazılmamışsa, listelenen sonuç #HESAPLA! Hatası olmaktadır. Ama bunun önüne geçmek için, “[boşsa]” öğesini doldurmanız yeterli olacaktır. Böylece, herhangi bir hata mesajının önüne geçebilirsiniz.
Metin İçeren Değerleri Filtreleme
Belirli bir metni içeren değerler için mantıksal bir teste dayalı olan verileri ayıklamak için aşağıdaki gibi bir formül kullanabilirsiniz
Formülde, veriler olan alandaki değerlerde, kriter kısmında geçen içerir olanlar aranmaktadır. Bunun için, MBUL fonksiyonu kullanılmaktadır. Ancak, formülün sonucunda listelenen veriler bulunamıyorsa, #DEĞER! sonucunu döndürmektedir. Bu şekilde bırakılması halinde, istenilen sonuç elde edilemeyecektir. Bunun üstesinden gelmek için ise, ESAYIYSA fonksiyonu tamamlayıcı olmaktadır ESAYIYSA işlevi, arama sonucunu DOĞRU veya YANLIŞ olarak döndürmektedir. FİLTRE’nin “ekle” öğesi, boolean olduğundan, DOĞRU sonuçlarını listeleyecektir. Örneğimizin tüm detaylarına ulaşmak için, İçerir İçerikleri Filtreleme dosyamızı inceleyebilirsiniz.
Tarihe Göre Filtreleme
FİLTRE, Excel tarihlerine uygun mantıksal testler oluşturmakta ve tarihlerle kullanılmaktadır. Eğer, basit bir tarih değerini kriter olarak kullanırsanız, FİLTRE işlevinin temel kullanımında gösterdiğimiz formül işinizi görecektir. Ancak, sadece bir tarih değerini kullanmak çok fazla tercih edilen bir durum değildir. Genellikle, ya ay ya da yıl bazlı ve nadiren gün bazlı olarak tarih değerleri filtrelenmek istenmektedir. Hal böyle olunca, FİLTRE işlevinin “ekle” öğesi için ilave işlevlere ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer, kriter olarak ay kullanılacaksa, faydalanacağınız iki işlev, ESAYIYA ve ARA fonksiyonları olmaktadır. Formülün temel yapısı ise şöyle olmaktadır.
Nasıl faydalanacağınızı öğrenmek için, Tarihe Göre Filtreleme içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Excel FİLTRE İşlevi – Çok Kriterli Filtreleme
Mesela, ÇOKEĞERSAY, ÇOKETOPLA vs gibi işlevlerde, “ölçüt_aralığı1“, “ölçüt1“, “ölçüt_aralığı2“, “ölçüt2” vs. şeklinde birden fazla kriter alanı ve kriter değerine olanak sağlanmaktadır. Lakin, FİLTRE işlevinin öğelerini incelediğimizde, “dizi” öğesinin sadece bir kriter olarak tanımlandığı görülmektedir. Peki, bizim bir değilde birden fazla kritere dair filtrelemeye ihtiyacımız varsa ne yapacağız? Bunun cevabı aslında işi bilen kullanıcılar için üstteki açıklamalarımızda görülmektedir. İşlevin yapısı dinamik niteliktedir bir dizi üreten niteliktedir. Yani, işlevin kriterek olarak kullanılan “ekle” öğesine “ve/yada” seçenekleri kolayca entegre edilmektedir. Böyle bir durumda formülümüz şu yapıda olacaktır.
Formül, veriler arasında tarih kriterini ve cinsiyet kriterini sağlayan değerlerin filtrelenmesini yapmaktadır. ()*() şeklinde çoğaltılmış olan “ekle” öğesi, bize “ve” şartı sağlamaktadır. Eğer, “ve” yerine “ya da” şartı ile kullanmak isterseniz, üstteki yapı aşağıdaki gibi olacaktır.
Üstteki formül ise, veriler arasındaki tarih kriterine ya da cinsiyet krterine takılanları listelemektedir. Yani iki kriterden bir tanesinin olması yeterlidir. “ekle” öğesinde birden fazla kriter kullanımını daha iyi anlamak için, Çok Kriterli Filtreleme Yapma videomuzu izleyebilirsiniz.
GIPHY App Key not set. Please check settings