DÜŞEYARA ve ÇAPRAZARA Karşılaştırması Yapma, iki işlevin birbirlerine karşı farklarını ele alan bir Excel makalesidir.
DÜŞEYARA ve ÇAPRAZARA Karşılaştırması
DÜŞEYARA, uzun yıllar boyunca Excel’de en yaygın kullanılan arama işlevi sıralamasının ilk sırasında yer almaktadır. Ancak, ÇAPRAZARA işlevinin yayınlanması ile birlikte, yaygın kullanımı düşüşe geçmiştir. Excel 365 versiyonunun yaygınlaşması ile birlikte, muhtemelen kullanım oranı daha aşağılara düşecektir. Bu makalede, iki işlevin birbirine karşı farklılıkları ele alınmaktadır.
Excel, özellikle iş hayatının olmazsa olmaz bir programıdır ve kullanıcılarına hitap eden çok sayıda işlevi bulunmaktadır. Bu işlevler arasında DÜŞEYARA, bir tablo veya aralıktaki temel aramalar için uzun süredir tercih edilen seçenek olmuştur. Hemen hemen her sektörde yer alan kullanıcılar, sonuçlara ulaşmak için DÜŞEYARA’yı kullanmaktadırlar. Ancak, 2019’da ÇAPRAZARA’nın kullanıma sunulmasıyla, Excel kullanıcıları güçlü ve yeni bir arama seçeneğine sahip oldular. ÇAPRAZARA, DÜŞEYARA’nın yapabileceği her şeyi ve çok daha fazlasını yapabilen ezber bozan bir fonksiyondur. Şimdi, ÇAPRAZARA ve DÜŞEYARA’nın artılarına ve eksilerine bir göz atalım.
DÜŞEYARA – Geleneksel Excel Standartı
DÜŞEYARA, adından da anlaşılacağı üzere, dikey verilerle çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bir arama değeri verildiğinde, DÜŞEYARA bir tablonun ilk sütununu aramaktadır. Sonuç olarak, belirtilen başka bir sütundaki aynı satırdan karşılık gelen bir değeri döndürmektedir. Kısacası, DÜŞEYARA bir tablodaki verileri kısıtlı seçenekler ile aramaktadır. DÜŞEYARA’nın sözdizimi aşağıdaki gibidir:
Yukarıdaki ekran görüntüsünde, sicil numarasına ait e-posta adresini bulmayı sağlayan bir DÜŞEYARA örneği bulunmaktadır. H4 hücresindeki formül aşağıdaki gibidir:
“tablo_dizisi” öğesinin tüm tabloya başvuru yaptığı ve “sütun_indis_sayısı” öğesinin 4 olduğu görülmektedir. Ayrıca, DÜŞEYARA varsayılan olarak yaklaşık bir eşleşme gerçekleştirmektedir. Bu nedenle tam eşleşmeyi zorlamak için “[aralık_bak]” öğesi YANLIŞ (0) belirlenmiştir.
Excel DÜŞEYARA ile hazırlanan tüm dosyalarımıza en kolay bir şekilde ulaşmak için, buraya tıklayabilirsiniz.
DÜŞEYARA Kullanmanın Artıları
DÜŞEYARA tablodaki tek sütunu aramaktadır. Bir eşleşme bulduğunda, tablo boyunca belirtilen sütun numarasına gitmekte ve aynı satırdaki değeri almaktadır. Az sayıda verinin olduğu aramalarda, DÜŞEYARA daha kolaydır.
Excel’de DÜŞEYARA ile yapılan milyonlarca örnek bulunmaktadır. Hemen her Excel versiyonunda sorunsuzca çalışması, daha avantalı olmasını sağlamaktadır.
İlk sütunda arama değerleri olan bir veri tablosu varsa, DÜŞEYARA’yı kullanmak için ihtiyaç duyulan hemen hemen her şeye sahip olduğu aşikardır. DÜŞEYARA’nın tüm gereksinimleri bir arama değeri, tablo adresi ve bir sütun numarasıdır.
DÜŞEYARA Kullanmanın Eksileri
DÜŞEYARA, popüler ve kullanımı kolay olsa da, ne yazık ki kullanımı sınırlı bir işlevdir.
Varsayılan davranışı, yaklaşık bir eşleşme döndürmek ve bu davranışı kontrol eden bağımsız değişken (“[aralık_bak]“) gerekli değildir. Bu tehlikelidir, çünkü yeni bir kullanıcının DÜŞEYARA’yı normal görünen, aslında yanlış olan bir sonuç döndürecek şekilde yapılandırmasını kolaylaştırmaktadır. Daha fazlası için DÜŞEYARA Varsayılanlarına Dikkat Etme makalesi incelenebilir.
DÜŞEYARA yalnızca dikey olarak arama yapmaktadır. Yatay olarak düzenlenen verilerde arama yapmak için, YATAYARA, İNDİS ve KAÇINCI gibi başka bir işlev kullanılması gerekmektedir.
Verilen arama tablosunun ilk sütununda arama değerleri olmalıdır. Bu, DÜŞEYARA’nın arama sütununun solundaki bir sütunda bulunan verileri karmaşık bir geçici çözüm olmadan döndüremeyeceği anlamına gelmektedir. Düşeyara Soldan Veri Alma içeriği incelenebilir.
Sütun_indis_sayısı, DÜŞEYARA içinde sabit olduğundan, çalışma sayfasındaki değişikliklere yanıt vermeyecektir. Bu nedenle, DÜŞEYARA formülünü bozmaktadır. Ancak, dinamik yapıda iki yönlü arama yapmak için DÜŞEYARA ile KAÇINCI işlevini birleştirilmelidir.
DÜŞEYARA, bir arama başarılı olmadığında alternatif bir değer sağlamanın bir yolunu sunmamaktadır. Bu, bir arama başarısız olduğunda DÜŞEYARA’nın yalnızca #YOK hatası döndüreceği anlamına gelmektedir. Bu hatayı yakalamak için, EĞERHATA veya EĞERYOKSA gibi başka işlevler kullanılması gerekmektedir. #YOK Hatasız DÜŞEYARA Kullanma örneği incelenebilir.
Her zaman bir tablonun ilk değerini aramaktadır ve ilk bulduğu değeri döndürmektedir. DÜŞEYARA’nın geriye doğru arama yapması ve sonraki değerleri döndürme seçeneği bulunmamaktadır.
DÜŞEYARA’da birden çok ölçüt uygulamak kolay değildir. En temel geçici çözüm, birleştirilmiş değerler içeren bir yardımcı sütun kullanmaktır.
ÇAPRAZARA- Alternatif Dinamik Excel Standartı
ÇAPRAZARA, DÜŞEYARA işlevinin modern bir alternatifidir. DÜŞEYARA’nın birçok sınırlamasını doğrudan çözmek için tasarlanmıştır. Çok çeşitli durumlarda kullanılabilen esnek ve çok yönlü bir arama işlevidir. ÇAPRAZARA işlevinin sözdizimi aşağıdaki gibidir:
Yukarıdaki ekran görüntüsünde, sicil numarasına ait e-posta adresini bulmayı sağlayan bir ÇAPRAZARA örneği bulunmaktadır. H4 hücresindeki formül aşağıdaki gibidir:
Hem “arama_dizisi” hem de “döndürülen_dizi” için hücre aralığı ya da sütunlar referans verilmektedir. İlave olarak, “[bulunamıyorsa]” seçeneği ile herhangi bir sonuç olmaması halinde, istenilen ifadenin yazılması sağlanmaktadır. Ayrıca, ÇAPRAZARA varsayılan olarak tam bir eşleşme gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla bu davranışı etkinleştirmeye gerek bulunmamaktadır.
ÇAPRAZARA Kullanmanın Artıları
DÜŞEYARA’dan farklı olarak, ÇAPRAZARA varsayılan olarak tam bir eşleşmeye sahiptir. Bu, çok daha güvenli bir varsayılandır. Çünkü bir kullanıcının gerektiğinde yaklaşık eşleşme davranışını açıkça etkinleştirmesi gerekir. Böylece, DÜŞEYARA’nın yaklaşık eşleşme varsayılanı ile olası hataların önüne geçilmesi sağlanmaktadır.
ÇAPRAZARA, DÜŞEYARA’dan farklı olarak hem dikey hem de yatay olarak arama yapmaktadır. Böylece, veriler dikey yönde olmadığında başka işlevlerin kullanılmasına gerek bulunmamaktadır. Yani, ÇAPRAZARA varsa sorun yok demektir. ÇAPRAZARA ile Yatay Verilerde Arama örneği incelenebilir.
ÇAPRAZARA ileri yönde (birinciden sonuncuya) veya geriye doğru (sondan birinciye) arama yapmaktadır. Böylece, ÇAPRAZARA ile karmaşık arama sorunlarının kolayca üstesinden gelinmektedir. ÇAPRAZARA Formülü ile Karmaşık Arama içeriği izlenebilir.
döndürülen_dizi için normal bir hücre aralığı ya da sütun kullanılmaktadır. Böylece, herhangi bir taşıma işleminin gerçekleşmesi halinde formül bozulmayacaktır.
ÇAPRAZARA’nın süper özelliklerinden biri de, veriler sıralanmamış olsa bile bir arama değeri için en yakın eşleşmeyi bulma yeteneğidir. ÇAPRAZARA Formülü Yaklaşık Eşleşme Kullanımı içeriği izlenebilir.
ÇAPRAZARA, arama sonucunda herhangi bir değer bulamazsa, özel bir bağımsız değişken sunmaktadır. Yani, EĞERHATA gibi başka bir işlev kullanmaya gerek bulunmamaktadır. ÇAPRAZARA Formülü Bulunamıyorsa Kullanımı içeriği izlenebilir.
Excel ÇAPRAZARA işlevinin yapısı, birden çok kriter kullanılmasına uygun niteliktedir. İşin püf noktası, boolean mantığı ile bir “arama_dizisi” oluşturma ve ardından aranan_değeri 1 olarak ayarlamaktır. ÇAPRAZARA Formülü ile Çoklu Kriterli Arama içeriği izlenebilir.
ÇAPRAZARA Kullanmanın Eksileri
Excel ÇAPRAZARA işlevi, yalnızca Excel’in en son sürümlerinde mevcuttur. Bundan dolayı, Excel’in eski bir sürümünde bir çalışma sayfası açılırsa ÇAPRAZARA çalışmayacaktır.
ÇAPRAZARA’nın yapılandırılması DÜŞEYARA’dan daha karmaşıktır. Çünkü, ÇAPRAZARA DÜŞEYARA’dan daha fazla özellik sunmaktadır. Dolayısıyla, alışması biraz zaman almaktadır.
DÜŞEYARA, İNDİS ve KAÇINCI ile karşılaştırıldığında, ÇAPRAZARA ile iki yönlü arama (yani aynı formülde hem satır hem de sütun arama) daha karmaşıktır. Bunun nedeni, ÇAPRAZARA’nın verileri almak için sayısal bir dizin kullanmamasıdır. Dolayısıyla DÜŞEYARA’da kullanılan KAÇINCI işlevini ÇAPRAZARA’da kullanılmamaktadır.
DÜŞEYARA ve ÇAPRAZARA Karşılaştırması Yapma Sonuç
Bu yazımız, her iki işlevin artılarını ve eksilerini ele almaktadır. Excel’in DÜŞEYARA işlevi, onlarca yıldır yaygın olarak kullanılsa da, sınırları olan bir işlevdir. ÇAPRAZARA işlevi, bu sınırları doğrudan ele almak için tasarlanmıştır. ÇAPRAZARA, neredeyse her açıdan daha iyi ve daha güçlü bir arama işlevidir. Bununla birlikte, dünyada birçok sıradan arama sorununu çözmek için DÜŞEYARA’yı başarıyla kullanan milyonlarca örnek bulunmaktadır. Mevcut yapılandırma gereksiz yere karmaşık olmadıkça, mevcut DÜŞEYARA çözümlerini ÇAPRAZARA ile değiştirmeye gerek bulunmamaktadır. Başka bir deyişle, DÜŞEYARA hatalı değildir; sadece sınırlı sonuçlar üretmektedir. Ayrıca, DÜŞEYARA’yı ÇAPRAZARA ile değiştirmeden önce, çalışma sayfasını başkaları kullanacaksa, Excel versiyonunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. ÇAPRAZARA, Excel 2019 ve öncesinde çalışmamaktadır.
Yukarıda yazılanları göz önünde bulundurarak, arama sorunlarınız için ÇAPRAZARA kullanmaya başlanması tavsiye edilmektedir. ÇAPRAZARA, daha fazla özellik ve seçeneğe sahip olduğundan, biraz daha pratik gerektirebilir. Bununla birlikte, ÇAPRAZARA’yı kullansanız bile, farklı yerlerde hala DÜŞEYARA’nın kullanıldığı gerçeği değişmeyecektir. Sık sık Excel’de arama işlemlerine ihtiyaç duyuyorsanız, hem DÜŞEYARA hem de ÇAPRAZARA konusunda iyi bir kullanıcı olmak faydalı olacaktır.
Makalemizden faydalanmanız temennisiyle.