Dinamik Takvim Yapma

Dinamik Takvim Yapma içeriği, bir Excel hücresine yazıln formül ile takvim oluşturma işlemini gerçekleştirmektedir.

Dinamik Takvim Yapma

Excel Dinamik Takvim Örneği

Sitemizde oldukça fazla sayıda hazırlanmış olan dinamik takvim örnekleri yer almaktadır. Lakin bu dosyamızda kullandığımız yöntem, diğer hiç bir dosyamızda kullanılmamıştır. Peki bu yöntemin diğer yöntemlerden farkı nedir? Kullanılan yöntem, bir hücreye yazılan formül ile istenilen sonuca ulaşmak şeklinde özetlenmektedir. Ama kullanım ayrıcalığı, ancak Excel 365 versiyonlarına sahip kullanıcılarda olacaktır. Şimdi adım adım dinamik takvim yapma dosyamızın detaylarını anlatmaya başlayalım.

Formül, ilk olarak başlık satırlarını oluşturmaktadır. Bunun gerçekleştirmesini sağlayan ise, DÜŞEYYIĞ fonksiyonudur. Daha sonraki sonuçlar için BYROW, EĞER, EĞERHATA, GENİŞLET, GÜN, İNDİS, İŞGÜNÜ.ULUSL, KAÇINCI, LAMBDA, LET, SATIRSAR, SIRALI, TARİH, YATAYYIĞ, YIL fonksiyonları kullanılmaktadır. Formüldeki iki aşama ile veriler, satır ve sütunlarda istenilen biçimde listelenmekte ve dinamik yapıda bir takvim yapma işlemi gerçekleşmektedir.

Listelemenin tamamlanmasından sonra, verilerin olduğu alanlara kenarlık uygulanması ele alınmaktadır. Verilerimiz tamamen dinamik bir yapıda olduğundan, ilk akla gelen Koşullu Biçimlendirme özelliğini kullanmak olmalıdır. Tam olarak biz de bunu yapmak için, dinamik takvim verilerin otomatik kenarlık almasını Koşullu Biçimlendirme ile sağladık.

Koşullu Biçimlendirme

Dinamik takvim yaparken, Koşullu Biçimlendirme özelliğine 3 ayrı kural belirleyerek formüller oluşturulmuştur. İlk kuralda, EĞER, GÜN, HAFTANINGÜNÜ, SATIR, TARİH, VE fonksiyonları, ikinci kuralda BAĞ_DEĞ_SAY fonksiyonu, son kuralda ise boşluk kontrol formülü kullanılmaktadır. Buradaki en önemli detay, her aya ait hücrelerin kenarlıklarının oluşturulmasında görülmektedir. Böylecek dinamik takvim her ay için birden fazla satırlar yaparken, kenarlıkların ilgili satır sayısı kadar oluşması otomatik olarak sağlanmaktadır. Bunun tam olarak neyi ifade ettiğini, dosyamızı indirdikten sonra B6:B10 aralığını inceleyerek anlayabilirsiniz. Sizlerde kullanılan yöntemdeki gibi, dinamik verilerinizin etrafına istenilen şekilde kenarlık uygulayabilirsiniz.

Böylece alınan sonuçlara bakıldığında, Excel 365 versiyonunun seviyeyi nasıl arşa taşıdığını görmekteyiz. Bunları vurgulamamız nedeni, imkanlarınız dahilindeyse mutlaka Excel 365’e geçmenizi önermemizdir. Özellikle dinamik yapıda bir takvim yapma ihtiyacı olduğunda gerçekten istenilen sonuçlara çok kolay ulaşmaktayız Öğretici dosyamızı indirip, hem işlevsel olarak hem de formüllerinden faydalanmanızı temenni ederiz.

İndir “12364” – 112 defa indirildi –

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Fazla Mesai Yapanları Listeleme

    Waterfall Grafik Oluşturma