Cümle İçinden Metinleri Çıkarma içeriğinde, hücrede bulunan kelimeler arasındaki metinsel değerlerin başka hücreye çıkarılması öğretilmektedir.
Cümle İçinden Sayıları Çıkarma içeriğimizde, bir metin içinde bulunan sayısal değerlerin başka hücrelere çıkarılmasını örneklendirmiştik. Bu içeriğimizde ise, aynı cümleden sayısal değerleri devre dışı bırakmayı ve sadece metinsel değerleri listelemeyi ele alacağız. Bu işlem için yine Dinamik Excel ile ilerlenecektir. Çünkü Geleneksel Excel bu işlemleri yapmak için oldukça zahmetlidir. Yani, dosyada kullanılan formüldeki işlevler, yalnızca Excel 365 kullanıcılarına yöneliktir.
Formülümüzde, sayısal değerlerin çıkarılmasından farklı olarak bir yöntem tercih edilmektedir. Yani, değerler dökülmeli değil tek hücrede yazdırılmaktadır. Bunun için yine formülün temelinde METİNBÖL işlevi yer almaktadır. Bu fonksiyon ile oluşan dizi, aşağıdaki gibidir.
Gördüğünüz üzere, 15 değeri cümleden çıkarılmış ve 3 ayrı dizi öğesi oluşmuştur. Hemen akabinde, ARALIKBİRLEŞTİR işlevi ile 3 olan dizi öğesi 1’e düşürülmektedir. Oluşan sonuç aşağıdaki gibidir.
Yani, dizi artık bir değere dönüşmektedir. Lakin, üstte dikkat edilmesi gereken çok küçük bir nüans bulunmaktadır. “Şirkette” ile “yıldır” kelimeleri arasında bir değil iki boşluk bulunmaktadır. Dolayısıyla, silinmesi gereken fazladan bir boşluk vardır. Bunun için, ilk olarak YERİNEKOY ile iki boşluk tek boşluk ile değiştirilmiştir. Hemen akabinde ise, KIRP ile fazlalıklar silinmiştir. Böylece, istenilen sayısal değerin çıkarılma işlemi gerçekleştirilmiştir.
Cümle İçinden Metinleri Çıkarma İkinci Yöntem
İkinci yöntemde ise, cümleden sayıları çıkarma içeriğinde olduğu yöntemin aynısı küçük bir değişiklik ile uygulanmıştır. Burada kullanılan işlevler, LET, METİNBÖL, FİLTRE, DEĞİL, ESAYIYSA ve EĞERHATA şeklindedir. Bu yöntemde de, formülün temel yapısını METİNBÖL işlevi oluşturmaktadır. 1 ile çarpılan değerlerden hata verenler yerine, aynılarının kullanımı sağlanmıştır. ESAYIYSA ve DEĞİL ile sayısal olmayan değerlerin bulunması gerçekleşmektedir. FİLTRE ise son aşamadaki listeleme işlemini yerine getirmektedir. Bu formülün diğer formülden önemli bir farkı bulunmaktadır. Fark, ilk yöntemde cümle tek hücrede listelenirken, bu yöntemde hücrelere dökülmesi şeklindedir. Yani değerler kelime bazlı olarak listelenmektedir.
İhtiyacı olan kullanıcılarımızın faydalanması temennisiyle.
[button color=”black” size=”medium” link=”https://www.exceldepo.com/dosyalar/cumle-icinden-metinleri-cikarma.12417/” icon=”fa-download” target=”true” nofollow=”false” sponsored=”true”]Excel İndir[/button]