in

Çok Sütunlu Veri Listeleme

Çok Sütunlu Veri Listeleme dosyasında, ayrı satırlarda yazan değerlerin sütunlarda tek satırsa yazdırılması öğretilmektedir.

Çok Sütunlu Veri Listeleme

Dosya, bir soru kapsamında farklı Excel çözümleri ile oluşturulan ve oldukça fayda sağlayacak bir örnek içermektedir. İki ayrı sayfadan oluşmaktadır. İlk sayfada, öğrencilerin derslerden aldıkları notlar toplam 3 sütunlu bir tablo oluşturmaktadır. Burada kayıt edilen verilerde, bazı öğrencilerin aynı dersten aldıkları iki ayrı not bulunmaktadır. Yani, iki ayrı sınav sonuçları bazı öğrenciler için işlenmiştir. Lakin, bazı öğrenciler için ise henüz işlenmemiştir. Tablonun görünümü şu şekildedir:

Not Tablosu

Görüleceği üzere, Bahar MUŞUT isimli öğrenci için Kimya dersine ait 2 not alt alta yazılmıştır. İstenilen, öğrenci adının tek satırsa yazılması, notların ise hemen yan tarafında ayrı ayrı sütunlara getirilmesi şeklindedir. Ancak, talepte istenilen işlemin makrolar ile yapılması şeklindedir. Fakat, kullanıcının Excel 365 versiyonuna sahip olması nedeniyle formüller ile dinamik bir sistem kurgulanmıştır. Ayrıca, alternatif olarak yine Excel 365 fonksiyonları ile tamamen dinamik iki formül ile çözüm seçeneği de sunulmuştur. Böylece, oluşan dosyadaki yöntemlere dair adımlar şu şekildedir.

İlk yöntemde, kullanıcının talepleri doğrultusunda ADO tercih edilmiştir. Veriler, tablodan BENZERSİZ işlevi ile 2 ayrı sütun şeklinde listelenmiştir. Hemen akabinde, yazılan kodlar ile notların satırların yanlarındaki iki ayrı hücreye getirilmesi sağlanmaktadır. Böylece, not tablosuna yeni bir öğrenci eklense bile, BENZERSİZ işlevi öğrencilerin adlarını ve ders isimlerini iki sütunda listelemektedir. Geriye kalan, makro ile notların yanlarına getirilmesini sağlamaktır. Bu yöntemdeki kodları incelemek için, Alt + F11 kısayolu Visual Basic ekranını açmanız yeterli olacaktır. Kodlar, ADO meraklıları için hem öğretici hem de eğitici niteliktedir.

Çok Sütunlu Veri Listeleme Formül Yöntemi

İkinci ve üçüncü yöntemlerde, tamamen Excel Fonksiyonları tercih edilmiştir. Çünkü, tablo yapısı dinamik Excel formülleri için birebir uyumludur. İlk olarak, BENZERSİZ ile yine notlar sayfasından veriler iki sütunda listelenmektedir. Daha sonra, bu veriler aynı zamanda kriter olarak kullanılmış ve notlar sayfasından karşılıkları getirilmiştir. Tüm bunlar formül içinde yapılmaktadır ve formül başlıklar dahil tek bir hücreye yazdırılmaktadır. Her iki yöntemde, SIRALI, SATIRSAY, LET, BENZERSİZ, BIRAK, REDUCE, İNDİS, LAMBDA, EĞERYOKSA, SATIRA, FİLTRE, DÜŞEYYIĞ ve YATAYYIĞ işlevleri kullanılmıştır.

Gerek Excel formülleri, gerek makrolar açısından oldukça faydalı olan dosyanın, mutlaka incelenmesini tavsiye ederiz. Faydalanılması temennisiyle.

[button color=”black” size=”medium” link=”https://www.exceldepo.com/dosyalar/cok-sutunlu-veri-listeleme.12437/” icon=”fa-download” target=”true” nofollow=”false” sponsored=”true”]Excel İndir[/button]