DÜŞEYARA Varsayılanlarına Dikkat Etme, kullanımda gözden kaçan detayların doğuracağı hatalı sonuçlar hakkında bilgilendirmeler yapmaktadır.
Muhtemelen, çoğu kullanıcı DÜŞEYARA‘nın varsayılan olarak yaklaşık eşleşme modunda çalıştığının farkında değildir. Bu mod, “[aralık_bak]” öğesinin boş bırakılması halinde otomatik devreye girmektedir. Bazen kullanıcılar, arama sonuçlarının tam eşleşme yaptığını düşünerek isteğe bağlı bu alanı boş bırakmaktadırlar. Böyle bir durumda, DÜŞEYARA tamamen yanlış bir sonuç döndüreceğinden, arama felaketleri ile karşılaşılmaktadır. DÜŞEYARA’da eşleşme modlarını nasıl çalıştığını ve tehlike sorununun nasıl önleneceğini öğretmektedir.
Varsayılan olarak, DÜŞEYARA yaklaşık bir eşleşme yapmaktadır. DÜŞEYARA, arama değerini bulamadığında yanlış bir sonuç döndürmektedir. Böylece, doğru bulunduğu düşünülen sonuçların yanlış olduğu fark edilmeyecektir.
Kullanıcı, eşleşme davranışını yönetmezse, DÜŞEYARA’nın nasıl sorun yaratabileceğine dair bazı örnekler gösterelim.
Hatalı Eşleşme – 1. Örnek
Alttaki örnekte 100235 numaralı fatura ver itablosunda bulunmamaktadır. Ancak, DÜŞEYARA varsayılan olarak yaklaşık eşleşme modundan kullanıldığından, yine de bir sonuç bulmaktadır.
Kullanıcı, sonucun doğru olduğu düşünerek istenilen işlemi gerçekleştirdiğini sanmaktadır. Lakin, sonuç hatalıdır. Çünkü, bulunan değer olan 585,00 ₺, 100234 numaralı faturaya ait miktardır. Böylece, istenilen bir rapor varsa, hatalı bir şekilde paylaşılmıştır. İş hayatında hatalı raporlar paylaşmak, çalışan itibari ve güvenilirliği açısından oldukça negatif etkiler oluşturmaktadır.
Hatalı Eşleşme – 2. Örnek
İkinci örnekte, “[aralık_bak]” öğesi tanımlanmadığından, yine varsayılan olarak yaklaşık bir eşleşmeye kullanılmaktadır. DÜŞEYARA’da, yaklaşık bir eşleşme yapılırken tablonun sıralanmasını gerekmektedir. Aksi takdirde sonuçların nasıl listelendiğini tahmin edilememektedir. Böylece, herhangi bir hata vermemesine rağmen sonuç yine hatalı olarak gelmektedir.
Kullanıcı, sonucun doğru olduğunu kontrol etmezse, bulunan e-posta adresinin başka birine ait olduğunu anlamayacaktır.
Çözüm
Yukarıdaki her iki sorunda da, DÜŞEYARA‘yı tam bir eşleşme modunda kullanmak gerekmektedir. Yani, “[aralık_bak]” öğesi YANLIŞ veya 0 olarak tanımlanmalıdır. Böylece, tam eşleme modu aranan değer bulunursa doğru sonucu, bulunmazsa #YOK hatasını döndürmektedir.
DÜŞEYARA Varsayılanlarına Dikkat Etme Öneri
Sonuç olarak, DÜŞEYARA’yı varsayılan modunda bırakmak tehlikelidir. Ancak, sorunu önlemek için, her zaman eşleştirme modunu açıkça ayarlamak tavsiye edilmektedir. Ayrıca, yaklaşık eşleştirme kullanmak istenirse tablonun sıralı olduğundan emin olunmalıdır.
[button color=”black” size=”big” link=”https://www.exceldestek.com/wp-content/uploads/2023/04/duseyara_hata.xlsx” icon=”fa-download” target=”false” nofollow=”false” sponsored=”false”]Örnek Dosyayı İndir[/button]