Minimum ve Maksimum Teklifleri Bulma içeriğinde, ürün bazlı en yüksek ve en düşük teklifler bulunmaktadır.
Ürün Bazlı Teklif Değerlendirme
Dosyamızda, ürün bazlı tekliflerden en düşük ve en yüksek olanların bulunması ele alınmaktadır. Üstteki resimde görüldüğü gibi, ürün adı, firma ve teklif şeklinde kaydedilen bir tablo bulunmaktadır. Bu tabloda ürün adı tekrarlanmayıp, özellikle sadece bir hücrede yazılmıştır. İstenen sonuç, her ürün adının yazılı olduğu hücreye minimum ve maksimum teklifleri yazmak olmaktadır. Bunların dışında dosyada farklı bir ihtiyaç bulunmamaktadır. Şimdi ulaşılan sonuca ve kullanılan fonksiyonlara dair adımları irdeleyelim.
Teklifleri değerlendirmek ve minimum, maksimum rakamları bulma işlemi için Excel 365 fonksiyonlarından yararlanılmaktadır. Sebebi, sadece bir hücreye yazılacak formül ile sonuca kolayca ulaşılmasından geçmektedir. Bunun için LET fonksiyonuna tanımlamalar yapılarak, tek hücrede istenilen sonuca ulaşılacaktır. Fonksiyonlarımız, MAP, ARA, İNDİS, SATIR, BIRAK, REDUCE, LAMBDA, DÜŞEYYIĞ, EĞER, GENİŞLET, LET, YATAYYIĞ, MİN, METİNBİRLEŞTİR, FİLTRE, MAK ve İNDİS şeklindedir. Tek formülde ilk olarak, ürün adlarının yazılmasına göre verilerin hangi satırlara yazdırılacağı gerçekleştirilmektedir. Hemen akabinde ise bu satırlara, maksimum ve minimum teklifleri veren firmaların isimleri yazdırılmaktadır. Eğer aynı teklifi birden fazla firma verdiyse, her bir firmanın ismide ayrı ayrı yazdırılmaktadır. Bu aşamada firmaların adlarının ayrıştırılmasını sağlamak için araya virgül eklenme detayı da atlanmamıştır. Dosyayı indirip, teklif rakamlarını değiştirerek yazılı olanları sizlerde görebilirsiniz.
Minimum ve Maksimum Teklifleri Bulma Sonuç
Dosyada özellikle irdelemek istediğimiz husus, Excel’in doğru kullanılmaması halinde sonuçları almanın zorluklarıdır. Normalde çoğu kullanıcı, verilerini yazarken tekrar etmemek için satır birleştirmekte ya da boşluklar bırakmaktadır. Böylece, işler veri oluşturma için kolaylaşırken, raporlama aşamasını ise oldukça zorlaştırmaktadır. Normalde, üstteki resmin sol alanındaki ürün adlarını tekrarlasak, çok daha kolay bir formül ile istenen sonuca ulaşılacaktır. Ama bu yöntem tercih edilmediğinden ve tablo yapısı da bozulmadan minimum, maksimum teklif bulunması istenmektedir. Sonuçta istenilen tablo formüller ile oluşturulmuş ama formüller oldukça ileri düzeye hitap etmektedir.
Bu tür tablolar ile çalışan kullanıcılar, doğru kullanmayı tercih etmezlerse örnek dosyamızdan kesinlikle çok faydalanacaklardır. Dosya hem bu aşamada işlevsel olarak fayda sağlayıp hem de Excel 365 fonksiyolarının önemini gösterir niteliktedir. Excel 365 versiyonuna sahip kullanıcılarımızın faydalanmasını temenni ederiz.
GIPHY App Key not set. Please check settings